Za razliku od naših prostora gde se čaj većinski pije kada je neko bolestan, u Japanu postoji velika filozofija oko pripreme i ispijanja. Tkozvana ceremonija „Cha-no-yu“ bazira se na zen budizmu i predstavlja umetnost za koju su potrebne godine vežbe a ona je ništa više nego izrada serviranja šoljice toplog čaja. Savršenstvo serviranja se zasniva na gracioznosti ,uljudnosti , šarmantnosti u svakom najmanjem detalju. Ispijanje čaja se obavlja isključivo u posebnom delu japanskih vrtova koji su imali odeljak koji se zvao čajni vrt koji je posedovao čajnu kućicu odnosno kolibu.  Početak razvića ove „umetnosti“ su sebi mogle prijuštiti samo osobe iz visokog društva. Čajankama su prisustvovali svi ,od gejša do samuraja dok se najveći značaj pridaje posebnim čajnicima i šoljicama.  Vremenom se razvodnjava uticaj zen filozofije i javljaju se inovacije koje su smatrane prestižem. Najveći akcenat se daje pripremi sastojaka za čaj. Dodatci se melju u avanu do praha kako bi se dobio savršen ukus. Sastojke mogu pripremati i muškarci i žene, i jedina razlika je ta da se pribor pre upotrebe briše crvenom-kod žena i ljubičastom svilenom maramom kod muškaraca. Ceremonija je sledeća: Domaćin koji je rastvorio prah sa vrućom vodom se naklanja gostima i nudi ih slatkastim kolačima od graška uz koje servira gorkasti zeleni čaj. Posle služenja gostiju domaćim prebriše i opere pribor i prebriše ga lanenom krpom. Na kraju čajanke isprati goste uz naklon. Čajanka se smatra uspešnom ako je domaćin tokom cele procedure zadržao pozornost svojih gostiju. Glavna poenta ovog rituala je savršenstvo  koje se graniči sa umetnošću i lepotom.
Pogledajte našu ponudu bonsai drvca OVDE